Meer ruimte hypotheek voor tweeverdieners in 2017

Meer ruimte hypotheek voor tweeverdieners in 2017

Tweeverdieners die een huis willen kopen, kunnen volgend jaar mogelijk opnieuw meer lenen voor hun hypotheek.

Dat is een voorstel dat het ministerie van Financiën. Het ministerie van Financiën bevestigt dat dit voorstel ter consultatie is voorgelegd aan hypotheekvertrekkers en -adviseurs. Ook voor tweeverdieners die hun huis willen verbeteren zou de leennorm worden opgerekt.

Tweede inkomen weegt zwaarder mee

Het initiatief gaat vooraf aan de jaarlijkse vaststelling van de maximale leenbedragen door het Nibud. Het ministerie stelt voor om het tweede inkomen vanaf 2017 voor 60% mee te laten tellen bij het bepalen van de maximale hypotheek.

De leencapaciteit van tweeverdieners ging er in 2016 al op vooruit. Sinds dit jaar mag het tweede inkomen namelijk voor 50% worden meegeteld. Voor die tijd was dat nog 33%. Tweeverdieners konden door de recente wijziging in het gunstigste geval zo’n € 20.000 meer lenen dan voorheen.

Uitzondering loan-to-value

Ook wordt er volgend jaar voor sommige gevallen een uitzondering gemaakt voor de zogenoemde loan-to-value, de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Die is voor het jaar 2016 102% procent en wordt in 2017 verlaagd naar 101%.

De uitzondering kan gelden voor kopers en eigenaren van huizen die “noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid” nodig hebben. Hierbij kun je denken aan funderings- of dakherstel.